Szef kuchni

Bycie szefem kuchni to nie sielanka, jak większości osób pewnie się wydaje. Aby się przekonać jak naprawdę jest wystarczy podpytać kogoś, kto piastuje takie stanowisko. To nie tylko rozkazywanie innym kucharzą, co mają robić? Ale także własne tworzenie dań, ponad to dekorowanie ich i sprawdzanie. Jeśli chodzi o to ostatnie, to najważniejsza część i rzecz, która odbywa się przed podaniem potrawy gościom. Kiedy zdarzy się jakaś pomyłka, pomieszanie składników, czy nawet zimne danie a powinno być ciepłe, to nie odpowiada za to sama osoba tworząca je, ale cały zespół. Praca szefa kuchni to ogromna odpowiedzialność, to on decyduje, co może wyjść kuchni a co nie? Jesteśmy ludźmi każdemu z nas zdarzają się błędy, pokażcie mi takiego, któremu nie. Dlatego potrzebny jest szef kuchni, by te anomalie dostrzegać i je zmieniać. Profesjonaliści muszą doskonale znać menu podawane w restauracji. Nie mogą sobie pozwolić na pomyłki i wymagać od swoich ludzi sporej wiedzy. Bo to on odpowiada za wszystko, co się dzieje na kuchni.  Na tym praca szefa kuchni się nie kończy. Do tego dochodzą rozmowy z pracownikami i rozwiązywanie powstałych konfliktów. Musi zwracać uwagę na wydatki, umiejętnie je kontrolować. Doskonale znać obowiązujące normy żywienia, ilości podawanego mięsa, zup i innych rzeczy. Dodatkowo dbać o utrzymanie czystości i sterylności miejsca, w którym się gotuje. W zakresie jego obowiązków pojawia się również profesjonale komponowanie, dekorowanie i dobieranie potraw do obowiązującego menu. W restauracjach znajdujących się w hotelach podaje się śniadania i kolacje, profesjonalny szef kuchni musi potrafić przygotować również i to. Nim zdecydujesz się na krok w kierunku pracy na takim stanowisku musisz się dobrze przygotować nim do tego dojdzie, dowiedzieć się co Cie czeka pracując jako szef kuchni.